Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT’TE SOĞUK HAVA İLE BİRLİKTE KALP KRİZİ RİSKİ ARTTI

Siirt’te kış aylarında diğer

Siirt’te kış aylarında diğer mevsimlere göre kalp krizi vakalarında artış yaşanıyor.

Siirt Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Arslan, soğuk havaların, kalp hastalıkları riskini iki kat artırdığını ve hastalığın daha ölümcül olmasına sebep olduğunu belirtti.

Soğuk hava kalbe kan taşıyan (koroner) damarların büzülmesine ve kalbe giden kan miktarının ciddi şekilde azalmasına neden olduğunu dile getiren Arslan, şunları aktardı:

“Kalbe giden kan miktarının azalması zaten vücudu ısıtmak için çalışan kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırır. Mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalan kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, ancak büzülen kan damarları ise bunu karşılamaya yetmez. Bunun sonucunda da kalp kası oksijensiz kalır ve kalp krizine yol açabilir. Kalbi besleyen damarlarda darlık bulunan kişiler, daha önce stent takılan veya baypass ameliyatı geçirenler başta olmak üzere yüksek tansiyon hastaları, kan yağ seviyesi yüksek olanlar, sigara içenler, yüksek derecede alkol tüketenler ve şeker hastalarının daha dikkatli olması önerilir. Bu grup insanlar kalp krizi açısından daha fazla risk taşımakta olup soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların büzülmesi veya tıkanmasına bağlı olarak kalbe oksijen akımının kesilmesidir. Belirtiler çok çeşitli olabilir; göğüste baskı hissi, kola, boyun, çene ve dişlere vuran ağrı, yanma, soğuk terleme, nefes darlığı, bulantı ve kusma, mide bölgesinde dolgunluk hissi, aşırı yorgunluk, baygınlık hissi gibi. Eğer bu şikayetlerden biri ya da birkaçı sizde olursa hemen doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim.”

Arslan, kalbi korumak ve krize karşı önlem amaçlı yapılacak en önemli tedbirin soğuk havalarda sıkı giyinmek olduğunu dile getirdi.

Özellikle soğuk havalara karşı 65 yaş üstü hastaların daha önemli tedbirler alması gerektiğini belirten Arslan, “El ve ayakları sıcak tutmak (ki bunlar vücudun en hızlı ısı kaybeden kısımlarıdır) en önemli tedbir olacaktır. Kalp hastaları ve özellikle kalp kapak hastalığı olanların grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra akciğerlere yerleşip kalbe zarar verebilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı 65 yaş üstü hastalara beş yıllık koruyuculuğu olan aşılar önerilmektedir. Koroner arter hastalığı olanlar soğuk havalarda dışarı çıkarken mutlaka koruyucu giysiler giymeli, alışık olmadıkları efordan sakınmalıdır.”

Seni Gidi Kopyacı :)))